Maratonmestarin paluu

SOL Henkilöstöpalvelut Oy:n toimitusjohtaja Niilo Kemppe on tullut pitkän matkan – ja siitä suuren osan juosten. Nyt hän haluaa innostaa muita juoksemaan ja liikkumaan. Silmissä siintää myös uusi maaliviiva. Mutta annetaan Niilon itsensä kertoa.

"Juoksuinnostus tarttui minuun jo nuoruudessa 1970-luvulle tultaessa. 70-lukuhan oli suomalaisen kestävyysjuoksun kulta-aikaa: Lasse Virén, Martti Vainio, Lätsä-Pekka Päivärinta, Julma-Juha Väätäinen, Nina Holmén ja monet muut. Taso oli kansainvälisesti kova ja suomalaisille ropisi arvokisamitaleja.

Tällaisten esimerkkien saavutukset tietenkin innostivat entisestään nuorta miestä – ja tuloksena oli neljä SM-mitalia nuorten sarjassa vuosina 1975 ja 1976. Lisää niitä tuli sittemmin aikuisten sarjassa 80-luvulla.

Juoksijaurani huipentui SM-kisoihin vuonna 1982, jolloin juoksin elämäni ensimmäisen maratonin. Tuloksena oli Suomen mestaruus, ja vieläpä hyvänpuoleisella ajalla 2.14,14. Voitto aiheutti pientä päänvaivaa SUL:lle: voidaanko ensikertalainen lähettää Ateenan EM-kisoihin? No, sinnehän sitten lennettiin. Mitalia tosin ei tullut. Pari vuotta myöhemmin kylläkin tuli – ja jälleen kultaa – nimittäin Helsinki City Marathonilta 1984.

Vuosien varrella työ otti kuitenkin työvoiton miehestä, etenin uralla, vastuuta tuli lisää, ja juoksut jäivät vähemmälle. Salakavalasti paino alkoi nousta, samoin kolesteroliarvot. Kunto otti takapakkia siihen malliin, ettei enää edes jaksanut juosta. Peikkona mieltä kaiversi mahdolliset aikuisiän diabetes ja muut riesat, jotka ovat seurausta ylipainosta ja kunnon heikkenemisestä. Vuonna 2012 tuli sitten havahdus: tarttis tehrä jotain. Niinpä aloin käydä kavereiden kanssa lenkillä, ensin sananmukaisesti pienin askelin. Entisenä aktiiviurheilijana tiedän, että pitkän paussin jälkeen juoksemista ei kannata aloittaa veren maku suussa. Lisäsin tempoa ja lenkkien pituutta vähitellen. Nyt juoksu tuntuu kulkevan jo hyvin – ja painokin alkaa olla kohdallaan.

Motivaation kannalta on tärkeää, että asettaa itselleen selkeän ja realistisen tavoitteen. Vuonna 2014 tulee kuluneeksi tasan 30 vuotta, kun voitin Helsinki City Marathonin. Tavoitteeni on ylittää maaliviiva (omin jaloin) Helsinki City Marathonilla 2014.

Kavereiden kanssa juostessa tuli monta kertaa mieleen, kuinka saisi innostettua muut päättäjät ja yritysjohtajat liikkumaan. Henkilökohtaisen tavoitteen lisäksi samanhenkisellä porukalla ja kannustavalla ilmapiirillä on todella iso merkitys. Näistä ajatuksista syntyi SOL RUN. Tervetuloa mukaan!"

Lasse viren vetää porukkaa Kalevan kisoissa 1979, perässä risto Ala-Korpi, Martti vainio, Kaarlo Maaninka ja Niilo Kemppe. Nyttemmin Niilo on ottanut vetovastuun ja kannustaa muita liikkumaan SOL RUNissa.

Niilo Kempen saavutuksia

Nuorten SM-mitalit:
1975
Pronssia maastojuoksu (joukkuekisa)
1976
Hopeaa 1500 m
Hopeaa 5000 m
Pronssia maastojuoksu

Aikuisten SM-mitalit:
1981
Kultaa 4x1500 m
Pronssia 4x800 m
1982
Kultaa Maraton
1984
Hopeaa maastojuoksu
Hopeaa maastojuoksu (joukkuekisa)

1984
Kultaa Helsinki City Marathon

Muut:
2012
Havahdus
2013
Perustaa SOL RUNin
2014
Maaliin Helsinki City Marathon